Direct inloggen online salaris
Direct inloggen online boekhouden
Home
Het bedrijf
Diensten
Fiscaal nieuws
Online boekhouden
Maatschappelijke betrokkenheid
Links
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Vlotlaan 505
Postbus 95
2680 AB Monster
T: (0174) 280 321
F: (0174) 242 149
E: info@fisbizz.nl

Hoe zit het met het pensioen van de ondernemer?
 Veel gepensioneerden hebben van hun pensioenfonds bericht gekregen dat hun uitkering wordt gekort. Deze mensen hebben tenminste nog pensioen. Veel ex-ondernemers hebben helemaal geen pensioen. Zelfstandigen worden geacht daar zelf voor te zorgen. Werknemers hoeven over de pensioenpremie geen belasting te betalen. Ondernemers kunnen gebruik maken van de lijfrenteaftrek. Zij kunnen een deel van hun inkomen storten bij een verzekeraar of een bank en kunnen de inleg aftrekken waardoor ze minder belasting hoeven te betalen.

Het probleem bij veel ondernemers is dat zij de winst nodig hebben voor de financiering van de zaak. Dit zou betekenen dat zij niet kunnen profiteren van het fiscaal vrij reserveren voor het pensioen. Om deze discriminatie te voorkomen, is er voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren de zogenoemde oudedagsreserve. Op grond van deze regeling kunnen zij 12% van hun winst fiscaal aftrekken. Er geldt hiervoor overigens een maximum. Deze aftrek wordt door de Belastingdienst onthouden, want er moet ooit nog een keer belasting over worden betaald. Uiterlijk bij het beëindigen van het ondernemerschap. Het opgebouwde saldo mag ook worden gebruikt om een pensioen voor aan te schaffen. Zo'n pensioen wordt aangeduid als lijfrente of lijfrentespaarrekening. Maar let op: dit zal alleen tot een echte oudedagsvoorziening leiden als de verkoop van het bedrijf iets oplevert.

Als een ondernemer bij de verkoop van zijn zaak winst behaalt, bijvoorbeeld dankzij waardestijging van het pand of een vergoeding voor goodwill, hoeft hij over een deel van deze winst geen belasting te betalen als hij dit deel aanwendt voor de aankoop van een lijfrente of lijfrentespaarrekening. Uw accountant of belastingadviseur zal u daar ongetwijfeld op wijzen.

Veel ondernemers gaan uit van het adagium 'de zaak is mijn pensioen'. In de economisch goede jaren die zijn geweest werkte dat. In deze tijd van economische tegenspoed is het gevaarlijk om het hierop aan te laten komen. U loopt dan namelijk het risico om aangewezen te raken op alleen AOW. En dat is bepaald geen vetpot. Daarom is het verstandig om tijdens de rit alvast te reserveren voor de oudedagsvoorziening. Dat kan fiscaal het beste door gebruik te maken van de fiscale aftrek voor de lijfrente en/of de lijfrentespaarrekening. Op deze manier wordt er ook echt voor het pensioen gespaard en komt u niet in de verleiding het kapitaal vroegtijdig op te maken.

Staatssecretaris Weekers tevreden met uitspraak erf- en schenkbelasting Hoge Raad
Belastingplan 2014
Verhoging tarief eerste twee schijven
Overgangsrecht levensloopregeling
Verlies uit aanmerkelijk belang
Overgangsregeling nieuwe renteregels
Vrijwilligerswerk en giftenaftrek
Afstempelen pensioen in eigen beheer
Gaat de overheid weer ouderwets uw spaargeld opeten?
Ouders helpen kind bij starten onderneming
Overtreding administratieplicht bij faillissement wordt strafbaar
Het samengestelde gezin
Btw-nummer op factuur niet verplicht bij verkoop aan particulieren
Weekers publiceert besluit verhoging schenkvrijstelling
Omkering van de bewijslast
Pas op voor btw-fraude
Hoe zit het met het pensioen van de ondernemer?
Regels innovatiebox versoepeld
Breed akkoord voor woningmarkt en bouwsector
WOZ: Bij honorering bezwaar wordt waarde gemiddeld 11% verlaagd
Twee redenen om voor 1 april de hypotheek aan te passen
Meer bijtelling bij meer privékilometers
terug | top
Home | Het bedrijf | Diensten | Fiscaal nieuws | Online boekhouden | Maatschappelijke betrokkenheid | Links

© 2007 Fisbizz.